slatkiši
Voleće ga i deca i odrasli: Posni kolač sa višnjama koji se topi u ustima, a testo se ne pravi
U nekoliko poteza i za samo desetak minuta posla, sve će biti gotovo za kolač čiji se ukus i miris zaista pamte.
U nekoliko poteza i za samo desetak minuta posla, sve će biti gotovo za kolač čiji se ukus i miris zaista pamte.
Božićni post počinje, a oni koji ga poštuju zapravo ne moraju mnogo da se odriču kada je reč o ishrani jer sva naša omiljena jela imaju svoje posne varijante.
To posebno važi za poslastice, u kojima je mrsne sastojke lako zameniti hranom koja nije životinjskog porekla, a jedan od omiljenih je posni kolač s višnjama. Ipak, ovakav recept verovatno niste probali: umesto da pravite klasično testo, smesu sa višnjama ređate između suvih sastojaka!
Sastojci:
(* merica je čaša od 200 ml)
- 800-900 g višanja
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše griza
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- na vrh kašičice soli
Priprema
- U dublju činiju sipajte suve sastojke: brašno, griz, prašak za pecivo, so, pa promešajte. Podelite smesu na tri jednaka dela.
- Odmrznute višnje (koje niste ocedili!) pospite kesicom vanilinog šećera, šećerom, cimetom i uljem, pa mešajte dok se voće ne pokrijte fino i jednako.
- Podmažite pleh za pečenje uljem ili obložite pek-papirom, pa sipajte prvi deo suvih sastojaka i kašikom ravnomerno rasporedite po dnu.
- Preko toga sipajte polovinu smese od višanja.
- Preko pospite drugi red suvih sastojaka, pa drugi deo višanja, a zatim i treći deo suvih sastojaka.
- Ako vam je ostalo soka od višanja, prelijte kolač.
- Pecite oko 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!